Ekspres De'Longhi Magnifica S ECAM22.110.B

Ciśnienie: 15 Bar. Moc: 1450W. Wbudowany młynek: Tak. Zbiornik na wodę: 1,8 l. Zbiornik na kawę: 250 g. Rodzaj kawy: Ziarnista
4,7
766 opinii
Darmowa wysyłka
Wysyłka w 1 dzień
Darmowa dostawa od 120 PLN

Ekspres De'Longhi Magnifica S ECAM22.110.B - Pytania i odpowiedzi

programowanie wyłaczenia
Jak zaprogramować wyłączenie ekspresu po 3 godzinach
Odpowiedz
To pytanie nie ma odpowiedzi. Bądź pierwszy!
Czy wasze ekspresy też zużywają tyle wody?
Rozumiem, że tego typu ekspres sam się płucze i woda "znika" na przykład na produkcję pary. Jednak czy normalne jest, że w trakcie pracy wylewa do tacki ociekowej aż tyle wody? I nie chodzi tu o płukanie z dysz przy włączeniu czy wyłączeniu ekspresu, tylko wodę gromadzoną w tacce w czasie pracy urządzenia. W praktyce po zrobieniu kilku dużych kaw zbiornik na wodę jest pusty, natomiast tacka ociekowa niemal pełna. Wychodzi na to, że niemal połowa wody idzie "w gwizdek". Czy to normalne i Wasze ekspresy również tak mało oszczędnie obchodzą się z wodą?
Odpowiedz
Producent
Witamy serdecznie,
Warto zwrócić uwagę, że w trakcie przygotowywania kawy, ekspres odprowadza do tacki jednorazowo min. ok. 25 ml kondensatu pary oraz wody. Jest to prawidłowe działanie urządzenia.

W związku z powyższym, nawet jeśli podstawia Pan naczynie w momencie procesu płukania (przy włączaniu/wyłączaniu) to woda będzie się gromadzić w tacce ociekowej.
Pozdrawiamy.
czy expresy sa nowe
Odpowiedz
Sklep
Dzień dobry, towary sprzedajemy nowe z gwarancją producenta.
Sklep
Witam, towary sprzedajemy nowe z gwarancją producenta.
ilość gram
Mam jeszcze jedno pytanie:
jaka jest max ilości mocy kawy? Zakładam że jest to podawane w ilości gram zmielonej kawy, która przy espresso jest mocna a przy dużej czarnej jest słabsza ze względu na większą ilość wody?
To mój pierwszy ekspres tego typu stąd moje pytanie, ponieważ zależy mi przede wszystkim na otrzymaniu mocnego i smacznego espresso.
Pozdrawiam.
Odpowiedz
De'Longhi Polska pisze:

Smak zaparzonej kawy zależy od czynników takich jak: rodzaj kawy (odmiana, stopień wypalania), grubość zmielonego ziarna, ilość zmielonej kawy oraz ilość wody.

Poniżej przesyłamy wpływ danych ustawień ekspresu na smak/intensywność kawy:

1) Zmieniając wielkość kawy zmianie ulega ilość wody. Robiąc dużą kawę przygotowany napój będzie słabszy, niż robiąc małą kawę przy tym samym ustawieniu mocy.
2) Zmieniając moc kawy zmianie ulega ilość zmielonej kawy. Przy tym samym ustawieniu wielkości kawy, zmieniając jej moc przygotujemy kawę słabszą lub mocniejszą.
3) Zmieniając ustawienia młynka regulujemy stopień zmielenia kawy. Im drobniej zmielona, tym bardziej intensywna (pokrętło do regulacji stopnia zmielenia kawy znajduję się wewnątrz pojemnika na kawę ziarnistą).
Aczkolwiek dalej nie wiem ile automat mieli gram kawy na jedną porcję przy ustawieniu maksymalnym :)
Wyciskanie ziarna maku niebieskiego z woreczka z dyskontu
Ile z ziaren maku i czego jest w stanie przetworzyć Wasz Najlepszy eksptes? Dajcie wynik w dekagramach.
Odpowiedz
Producent
Witamy serdecznie,
Nasze ekspresy są przeznaczone wyłącznie do przygotowywania naparu z kawy. Nie należy wsypywać do pojemników w ekspresie innych produktów, m.in maku.
Pozdrawiamy.
Za wysoka temperatura kawy
Mam pytanie, dlaczego mimo postępowania wg instrukcji i zaprogramowania niższej temperatury, otrzymuję zawsze kawę tak samo gorącą? Czy możliwe jest, że nowo zakupiony sprzęt wymaga reklamacji, gdyż wybór nie zapisuje się w pamięci urzadzenia?
Odpowiedz
Producent
Witamy serdecznie,
Temperatura kawy oraz wody w ciśnieniowych ekspresach do kawy waha się w przedziale 88 - 96 stopni C. Przy wylocie może być nawet o kilka stopni chłodniejsza w zależności, np. od temperatury zewnętrznej, czy nagrzania układu zaparzającego. Temperatura wody w procesie zaparzania wpływa znacznie na jakość i smak kawy. Zbyt wysoka (>96°C) spowoduje, że kawa będzie przepalona i gorzka w smaku, natomiast zbyt niska spowoduje, że smak będzie kwaśny i rozwodniony.

Jeżeli działanie urządzenie budzi Pani wątpliwości prosimy o bezpośredni kontakt z naszym Działem Obsługi Klienta - infolinia.pl@delonghigroup.com.
Pozdrawiamy.
Nie



Pojemnik na mleko
Nie ma pojemnika na mleko jak zaparzyć capu ino
Odpowiedz
Producent
Witamy serdecznie,
Model ten posiada dyszę do manualnego spieniania mleka. Aby spienić mleko do cappuccino czy latte macchiato należy wlać mleko do szklanki lub stalowego dzbanka i zanurzyć je delikatnie pod dyszą. Wyrzutem pary mleko zostanie spienione i podgrzane. Przygotowanie kaw mlecznych takich jak caffelatte, cappuccino oraz latte macchiato jest możliwe poprzez odpowiednie spienienie mleka adekwatne dla danego rodzaju kawy i dopasowaniu proporcji mleka oraz kawy.
Pozdrawiamy.
Max moc kawy.
Czy ten ekspres jest w stanie zrobić mocne espresso? Takie którego nie da się wypić w postaci dużego kubka bo byłoby za mocne?

Rozważam zakup tego ekspresu w calu picia z rana kawy, która da mi mocnego kopa na cały dzień :)
Odpowiedz
Producent
Witamy,
Model ECAM22.110 ma możliwość przygotowania mocnego espresso. Warto zwrócić uwagę, że smak zaparzonej kawy zależy od czynników takich jak: rodzaj kawy (odmiana, stopień wypalania), grubość zmielonego ziarna, ilość zmielonej kawy oraz ilość wody.

Poniżej przesyłamy wpływ danych ustawień ekspresu na smak/intensywność kawy:

1) Zmieniając wielkość kawy zmianie ulega ilość wody. Robiąc dużą kawę przygotowany napój będzie słabszy, niż robiąc małą kawę przy tym samym ustawieniu mocy.
2) Zmieniając moc kawy zmianie ulega ilość zmielonej kawy. Przy tym samym ustawieniu wielkości kawy, zmieniając jej moc przygotujemy kawę słabszą lub mocniejszą.
3) Zmieniając ustawienia młynka regulujemy stopień zmielenia kawy. Im drobniej zmielona, tym bardziej intensywna (pokrętło do regulacji stopnia zmielenia kawy znajduję się wewnątrz pojemnika na kawę ziarnistą).
Pozdrawiamy.
Dziękuję bardzo za odpowiedź! Teraz już rozumiem schemat działania, aczkolwiek.. jeżeli robię na ekspresie podwójne espresso (nie dużą czarną) to wtedy jest to dokładnie podwójne espresso o takiej samej mocy jak pojedyncze, czy robi się słabsze przez ilość wody i lepiej nalać 2x pojedyncze?
Jeszcze jedno pytanie: jest jakaś różnica między modelem czarnym a srebrnym? Mam na myśli osadzanie się brudu, kurzu, rysowanie etc.

Gorąca woda
Czy jest możliwość zaparzenia gorącej wody np.zeby nie włączać czajnika?
Odpowiedz
Producent
Witamy serdecznie,
Temperatura wody w ciśnieniowych ekspresy do kawy waha się w przedziale 88 - 96 stopni C. Przy wylocie może być nawet o kilka stopni chłodniejsza w zależności, np. od temperatury zewnętrznej, czy nagrzania układu zaparzającego. Temperatura wody w procesie zaparzania wpływa znacznie na jakość i smak kawy. Zbyt wysoka (>96°C) spowoduje, że kawa będzie przepalona i gorzka w smaku, natomiast zbyt niska spowoduje, że smak będzie kwaśny i rozwodniony.

Z uwagi na powyższe, w ekspresie do kawy nie jest możliwe przygotowanie wrzątku. Woda otrzymana z dyszy jest dedykowana do zaparzenia np. zielonej herbaty.
Pozdrawiamy.
moc kawy
Jestem świeżo po zakupie ekspresu i zastanawiam się nad tym jak poprawić moc kawy, wiem że to zależy od rodzaju kawy itd bo czytałem wszystkie pytania i Wasze odpowiedzi ale czy młynek do kawy od razu mógł być fabrycznie ustawiony na max rozdrobnienie? bo próbuje wg instrukcji pokręcić przeciwnie do ruchu wskazówek zegara i sie nie da, czuć że jest opór, dodatkowo mam pytanie gdzie tam jest wskaźnik który pokazuje czy to jest 1/3/5/7? bo są strzałki które pokazują w która stronę kręcić ale nie widzę wskaźnika który by pokazywał aktualną pozycję pokrętła. więc wygląda że mam max rozdrobnienie i max moc kawy na obu pokrętłach. Przy wybraniu kawy dużej wychodzi ledwo brązowy kolor i czuć że kawa jest słaba, po dolaniu kapki mleka robi się jasny brąz i moc jest jak kawy latte, natomiast po wybraniu espresso nawet podwójnego do jednej szklanki kawa robi się ciemniejsza ale jest jej mniej i wtedy zbliża się do koloru i mocy zwykłej kawy ale za nic nie przypomina mocy espresso. proszę o pomoc.
Odpowiedz
Producent
Witamy serdecznie,
Smak zaparzonej kawy zależy od czynników takich jak: rodzaj kawy (odmiana, stopień wypalania), grubość zmielonego ziarna, ilość zmielonej kawy oraz ilość wody.

Poniżej postaramy się w kilku punktach opisać co powodują zmiany ustawień w ekspresie:

1) Zmieniając wielkość kawy zmieniamy ilość wody. Robiąc dużą kawę przygotowany napój będzie słabszy, niż robiąc małą kawę przy tym samym ustawieniu mocy.

2) Zmieniając moc kawy zmieniamy ilość zmielonej kawy, która wpływa na grubość krążków. Przy tym samym ustawieniu wielkości kawy, zmieniającej moc przygotujemy kawę słabszą lub mocniejszą. Im delikatniejszy smak kawy tym krążek będzie cieńszy.

3) Zmieniając ustawienia młynka regulujemy stopień zmielenia kawy. Im drobniej zmielona, tym bardziej intensywna.

4) Przyciskając przycisk podwójnej filiżanki ekspres podwaja ilość wody i zwiększa ilość zmielonej kawy. Kawa przygotowana w dwóch filiżankach jednocześnie (używając przycisku podwójnej filiżanki) będzie miała taką samą wielkość i moc co przygotowana pojedyncza filiżanka (przyciskiem pojedynczej filiżanki), oczywiście przy tych samych ustawieniach mocy i wielkości. Ilość kawy nie jest dokładnie podwajana, jest nieco mniejsza. Jest to związane z czasem parzenia, który jest dłuższy, co powoduje wydobycie większej ilości aromatu i dlatego podwójna ilość nie jest potrzebna.

Stopień zmielenia ziaren jest również jednym z głównych elementów, który wpływa bezpośrednio na smak kawy oraz cremę. Młynki we wszystkich naszych automatycznych ekspresach są ustawione na poziomie między 3 a 5. Ustawienie to jest uważane przez ekspertów z naszej włoskiej centrali za najbardziej optymalne. Im drobniej zmielona kawa (pokrętło w kierunku ikony małych ziaren) tym intensywniejsza kawa z wyczuwalną nutą goryczki.

Grubość mielonej kawy warto dopasować wedle własnych preferencji smakowych oraz rodzaju ziaren. Różne odmiany kaw (Arabica, Robusta lub jej połączenie) przy odmiennym stopniu i intensywności wypalenia ziarna, przy tym samym ustawieniu grubości kawy, będą miały inną efekt końcowy, cremę i będą smakowały inaczej.

Ważne aby pamiętać, że pokrętło regulacji może być używane wyłącznie podczas pracy młynka do kawy. Młynek należy regulować obracając pokrętło tylko o jeden przeskok. Zmiana ustawień będzie widoczna po przygotowaniu co najmniej 2 kolejnych kaw.
Pozdrawiamy.
dziękuję za wyczerpująca odpowiedź, właśnie jestem w trakcie testowania różnego stopnia zmielenia i powoli zaczał się smak poprawiać. u mnie młynek był ustawiony na najgrubszy czyli nie taki jak piszecie ze miedzy 3 a5 i to była dla mnie kluczowa informacja ponieważ podczas testowania zanim dostałem odpowiedź od Was doszedłem do takiego ustawienia i uwazam ze poprawił on znacznie smak kawy. teraz mnie utwierdziliście że tak właśnie powinno byc ustawione.

Reklama - oferty sklepów

Produkty rekomendowane

Trwa wczytywanie...
AS Laptop dla nauczyciela_30.03.2025_d